Omplantering av olivträd

Frida

När jag planterade om mitt olivträd så var jorden/leran den stått i så hårt packad runt rötterna att det inte gick att få av någon jord. Jag prövade att dunka av jord och sådär men ingenting lossnade. Så jag tog i princip bara rot/jord/ler-klumpen och satte ner i en större kruka och fyllde på med medelhavsjord runt omkring. Var detta rätt? Annars, hur ska jag göra istället? Dessutom undrar jag skulle planterat om det senare eller om februari är en bra månad? Trädet har 4-5 grenar som växte väldigt mycket på höjden förra sommaren och som nu börjat växa igen. När ska jag beskära dessa? Jag vill att trädet ska bli jättestort! Jag har haft växtbelysning över trädet hela vintern. Tack/Frida

Odla Svarar: 

Det kan bli så här att den starkt lerhaltiga jorden blir som cement. Ett sätt att få bort en del av jorden är att ställa jordklumpen utan kruka i en hink med handljummet vatten och låta den stå kvar tills jorden mjuknar. Sedan kan man nog tvätta bort det mesta av den gamla jorden. Men det kan ju lyckas även som du har gjort, det ser du ju när olivträdet har stårr i krukan ett tag.

Du kunde förstås väntat till mars ungefär, alltså tills det naturliga ljuset är lite starkare, men du behöver inte plocka upp den igen, låt den nu vara.

Beskära den kan du göra nu på våren, men ta det lugnt, den behöver inte så mycket beskärning. Pröva att ha det bortklippta som sticklingar!

Sylvia