Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Omplantering

Hej Sylvia!
Jag har några frågor som jag hoppas du kan svara på angående omplantering. Har letat men inte hittat några bra sidor i allmänhet.. Jag har en kroton och en alocasia polly som jag har planterat om resp tänkt plantera om.

1) Var det bra att sätta krotonen i en större kruka, främjar det växandet? När jag drog upp den ur innerkrukan var det en härva av massa smårötter och hela jordklumpen var som gjuten efter krukan. Hur viktigt är det att få bort den gamla jorden, och finns det nåt bra sätt att göra det på så man inte skadar rötterna?

2) Bör jag plantera om min skelettsköld? Den står i en 12cm kruka och är 35-40 cm hög. Den har även skickat upp en blomma som vissnade innan den slog ut (varför?), men det verkar som den gör ett nytt försök.. När jag tog upp den och tittade på den lade jag märke till flera stycken klumpar lite här och var bland rötterna. De ser ut som någon sorts lökar, med bruna och hårda rötter istället för vita och mjuka. Vad är det? Kan man föröka växten med hjälp av dem?

Det var alla frågor jag hade för den här gången, hoppas du kan svara på dem.

Med vänlig hälsning
Andreas

Odla Svarar: 

1. Det behövdes verkligen en omplantering till en större kruka om den såg ut som du säger! Det är inte så viktigt att få bort all gammal jord, man skakar bort vad som går och rätar lite på rötterna, men annars får den vara. Man tar en större kruka och bottnar med ny jord, ställer i växten och öser nytt jord runtom rotklumpen. Trycker till och vattnar. Om jorden packar ihop, fyller man på nytt till det är lagom mycket.

2. Ja, du bör göra likadant med skelettbladet. Jag antar att den inte orkade blomma för att den inte har någon näring kvar, om den ens har någon jord kvar, så liten kruka som den har! Ta en rejält större kruka, minst 20 cm i diam. Det är just knölar den har, du kan dela försiktigt på växten och plantera i flera krukor.

Sylvia