Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Omläggning av gräsmatta

Hej!
Har ett nyköpt radhus med en gräsmatta som anlades av byggfirman förra våren (tror jag). Den är ganska tråkig för de har använt en väldigt grov grässort, som antagligen var snabbväxande. Jorden är nog ganska lerig och gissningsvis har byggfirman inte lagt allt för stor möda på en bra gräsmattejord. Dessutom har gräsmattan vissa svackor på sina ställen. Nu vill vi göra det bästa av situationen utan att dra igång ett allt för stort jobb med total upprivning av gräsmattan och komplett jordförbättring. Just nu i mars är gräsmattan ganska svag i växten och den verkar inte särskilt starkt etablerad än (inga djupa täta rötter). Kan man vertikalskära mattan så att en del av det befintliga gräset försvinner/försvagas. Därefter lägga man på lite sand/jord så att man får ett tunt "groskikt" och framför allt fyller ut svackorna/groparna. Därefter sår man i en finare grässort och hoppas på att resultatet blir en hyfsad andel av det nya gräset med inslag av en del av den gamla grässorten. 

Håkan

Odla Svarar: 

Du har nog rätt när du antar att byggfirman inte lade ner så stor möda på gräsmattan. Viktigt för dem var att snabbt få grönt till försäljningen. Då använder man sig av rajgräs som inte är vinterhärdigt och som ger ett grovt och tråkigt gräs. Fyll upp din gräsmatta med sand så att den blir jämn och fin utan svackor. Så med en bra gräsfröblandning som passar din tomt. Det skall vara stort inslag av rödsvingel och ven. Tallbacke är en säker blandning särskilt om din tomt är torr. Vertikalskärning gör ingen större nytta eftersom det troligen är fel sorts gräs du har.

Göran