Om lavendel och rosor

Jacob
  1. Skall jag ta av blommorna på mina lavendelplantor när de grånat och synes vissna ned? Skall lavendeln sedan klippas ned?

  2. Kan jag spara lavendelblommorna och använda dessa för att fröså? Skall jag göra något med blommorna, förvara dem i kylskåp till våren i så fall? När skall jag så, nu eller under våren?

  3. En klängros jag har och som står i en stor av mig hemgjord trälåda, växer och blommar för fullt. Men bladen blir så fula. De skrumpnar och grånar. Har ej direkt sett någon ohyra på dom. Vad är fel? Här gör jag också så att jag så fort blommorna vissnar ner så tar jag bort "knopparna". Jag lägger dom helt sonika på jorden runt rosplantan. Är det bra eller dåligt? Jag tänker att de kanske gror nya rosor från dem, eller?

/Jacob

Odla Svarar: 

Hej

  1. Om de vissna lavendelblommorna stör dig, kan du mycket väl klippa bort dem. Klipp ner själva lavendeln på våren. Läs mer om det här: Att beskära lavendel

  2. Det brukar inte bli så där jättelyckat resultat med frösådd. Men du har ju lavendel - ta sticklingar! Det kan du göra nu under sommaren. Ta en så där 15 centimeter lång stickling, repa bladen nertill och stick ner den i sandig jord till 2/3 av längden. Håll fuktig, skydda mot stark sol. De bortklippta fröställningarna kan du använda till doftpåsar eller dylikt att ha i linneskåpet, de doftar härligt hela vintern!

  3. När det gäller klängrosen låter det som om den har drabbats av någon svampsjukdom, kanske rosmjöldagg. Utan att se det är det svårt att gissa. Placera inte lådan mot en het husvägg, värme och torka gynnar nämligen denna svamp. Se till att rosen inte lider av torka. Du kan samla ihop alla fula blad, även de nedfallna, och skicka med soporna. Spruta eventuellt med bakpulvervatten eller något svavelpreparat (till exempel Kumulus) på våren.

Du kan klippa bort blomfnaset och eventuellt nyponen på rosorna men lägg dem inte på jorden - de kan vara svampsmittade. Det är föga troligt att det skulle växa upp liknande rosor av dem, i bästa fall får du någon sorts "vildrosor".

Med vänlig hälsning Sylvia