Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Olycklig gardeniaägare...

Hej Sylvia!
Ställer mitt hopp till dig om mina Gardenior. Jag köpte 5 stycken och de har stått ute hela sommaren i samma kruka som jag köpte dem i. De har vuxit och blommat något så fantastiskt! Jag tog in dem och ställde dem i vardagsrumsfönstret, ljust men ingen direkt sol. Egentligen på samma ställe de stått hela sommaren med den skillnaden att de nu står innanför istället för på fönsterblecket utanför. Jag "dränker" dem i en balja med vatten och de får stå tills det slutat bubbla. Då duschar jag dem och ställer tillbaka dem igen. Men nu den sista månaden har bladen börjat gulna, jag pratade med trädgårdsmästaren och fick till svar att det troligen var näringsbrist. Jag fick rådet att vänta med att plantera om dem till våren. Men trots att de får Substral, som skall motverka även järnbrist, så blir fler och fler blad gula! Trots det så växer de, bildar knoppar och blommar!

Jag har aldrig haft så fina Gardenior och var överlycklig att ha så fina exemplar. Kan det vara elementet? Bara lite ljummet, men ändå? Skall jag duscha dem oftare?

Jag skulle vara så tacksam om du kunde hinna med att svara på mitt nödrop, innan det är för sent!

Med vänlig hälsning
Wonna

Odla Svarar: 

Jag tror nog att det är ljusbrist i kombination med torrare luft. Näring bör de ju inte ha mitt i vinter, de skulle behöva vila nu.

Om du lyckas hålla dem i livet fram till våren så sedan är det ju bara att ta ut dem igen när det blir varmt nog.

Du kanske kan pröva ett inneväxthus till dem nu: ta ett gammalt akvarie e.d. "glashus" och rigga på en lysrörsarmatur med växtlysrör. Lägg sand/torv på botten som du håller lätt fuktig. Ha dina gardenior inne i denna. Placera den svalt, gärna i ett fönster utan påslaget element under. Sedan håller vi tummarna att de klarar vintern!

Sylvia