Olivträd ute över vintern

Ulla-Märtha

Hej

Kan jag med rätt frostskydd få olivträdet att överleva ute på balkongen, 1 tr upp, mot husvägg? T ex frigolitlåda + trasmatta + särskilt frostskydd inhandlat på Plantagen? Skall jag täcka hela trädet med detta skydd?

I morse var det 9 plusgrader så jag börjar bli orolig. En liten äkta oliv har jag på trädet.

Mvh Ulla-Märtha

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr går det nog inte att övervintra olivträdet ute på balkongen, det blir ändå för långvarig frost på våra breddgrader, om man inte råkar bo i sydligaste Skåne och inte ens där är det troligt att det ändå går.

Om du bor i lägenhet, kanske du kan ta in olivträdet på trappuppgångens svala, ljusa fönsterbräda? En del gör ju så och klarar sina exotiska växter fint över vintern, de vattnar dem då och då och håller ett öga på växterna.

Oliv och många andra medelhavsväxter föredrar ljus och runt 10 grader men kan klara enstaka köldknäppar. Bäst går det att vinterförvara dem i ett uterum eller växthus som håller några plusgrader vintern igenom om man har den möjligheten.

En del tar in sina olivträd i sval rumstemperatur på vintern och lyckas bra med det, men det gäller att försöka höja luftfuktigheten runt plantan så att inte bladen torkar.

Med vänlig hälsning Sylvia