Olivträd i kruka inomhus

Karla Palm

Hej Sylvia!

Jag fick för några dagar sedan ett jättefint olivträd i kruka som är ca 1 meter hög och har 18 fina gröna oliver!

Problemet är att jag inte riktigt vet hur man ska sköta olivträdet. Har varit inne på olika hemsidor och läst om det men det står olika på varje sida. Läste bl a att olivträd i kruka och som hålls inomhus inte kan blomma och ge frukt men det stämmer tydligen inte eftersom mitt lilla träd har oliver. Min fråga är nu, hur gör jag för att den ska fortsätta ge frukt?

Vet att vissa fruktträd kan ge frukt ett år och sen inte ge frukt alls! Jag bor i Italien i en lägenhet och har ej möjlighet att ställa den ute då jag inte har någon balkong. Vintrarna här är inte så kalla och sommaren är ganska varm. Just nu har jag trädet i ett svalt rum vid fönstret för att de ska få så mycket dagsljus som möjligt. Vad mer borde jag göra? Hur ofta ska man vattna den? När börjar den blomma och ge frukt?

Tackar för svar!

/Karla

Odla Svarar: 

Hej!

Det absolut bästa hade varit om du kunnat ha den på balkongen eller på en altan under tiden det inte är risk för frost. Olivträd vill helst inte stå inomhus för att luften ofta är för torr och varm så att bladen torkar. Du kan förstås försöka duscha den ofta med blomspruta så att den får lite fuktigare luft.

Rummet bör du också försöka hålla så sval som möjligt - kanske med ett öppet fönster intill olivträdet om det låter sig göras och det inte är iskallt ute.

Vattna den inte så mycket under vintern, känn efter med fingret. När jordytan börjar kännas torr kan du vattna igen. Oliv brukar blomma till våren och ger frukt under hösten.

Lycka till med ditt olivträd! Sylvia