Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat

Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Olivmördare

Ja, det är jag det...VAD gör jag för fel?

Fick ett fint olivträd, ca 60 cm högt. Satte det inne i fönsterkarmen. Det tappade alla blad efter bara 3 veckor och jag slängde ut det. Men skam den som ger sig, köpte ett nytt likadant och var då noga med att få skötselråd. Planterade om det från transportkrukan till en lerkruka, använde citrusjord precis som det stod enligt konstens alla regler. Satte det i ett svalare rum eftersom det stod att de inte tål värme så bra. Vattnade det då och då. Men vad hände??!! Jo givetvis tappade det alla bladen igen. Nu vet jag varken ut eller in. Rummet det står i nu är väl ca 13-15 grader (jämn temperatur). Det är så ljust det kan bli på denna årstiden. Är det dött eller kan det skjuta nya blad? Vad har jag gjort för fel nu?

Tacksam för svar!
Jessica

Odla Svarar: 

Det behöver inte vara dött, utan det kanske gör som det brukar om ljuset inte räcker till, alltså tappar bladen i tron att det är vinter (och det är det ju!)! Men vad den vill ha är en medelhavsvinter, alltså ca +8-10 grader och ljust.

Det är mycket torktåligt och ska inte ha mycket vatten på vintern, däremot ska det, som sagt var, ha massor med ljus! Om det är för varmt och för mörkt, tappar det blad i en så snabb takt att det dör, vilket säkert hände med din första planta. Så felet du gör är bristen på ljus.

Så om du skaffar en lysrörslampa med dagsljusrör som du hänger ca. 30 cm ovanför plantan och har lampan tänd ca. 14 t/dygn (använd timer!), så kanske det går att övervintra även om det skulle vara lite varmare än idealet.

När det börjar bli ca. +10 ute om dagarna, så kan du sakta börja avhärda det för utomhusvistelse. På sommaren står det nämligen helst ute. I början ställer du det skuggigt och skyddat, kanske med en fiberduk över, och tar in det på nätterna. Om dagarna är kalla, tar du inte ut det alls. Du får hålla på att ta den in och ut tills risken för frost är över.

Sedan kan du ställa det i ett varmt, skyddat läge, men vänj det sakta för ljusare lägen, tills du kan ställa det i ett soligt läge. Olivträd är en riktig värme- och solälskare.

Eftersom det står i kruka, får du kolla ofta om det behöver vatten. Om det är riktigt varmt, behöver det kanske vatten varje dag, men inte så att det blir stående med vatten om rötterna.

Sylvia

Fel | Odla.nu

Fel

Felmeddelande

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/includes/common.inc:2773) i drupal_send_headers() (rad 1482 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Error: [] operator not supported for strings i SearchApiSolrService->indexItems() (rad 588 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/search_api_solr/includes/service.inc).
Webbplatsen stötte på ett oväntat fel. Var vänlig försök igen senare.