Olika toppskott äppelträd

Tomas

Hej

Vi har precis nu på hösten planterat ett lite större Aroma-äppelträd som fått växa några år hos plantskolan först. Oklart hur länge, men det är ca 4 m högt. Trädet har två ca 1 m långa toppskott, samt en gren som konkurrerar med stammen med början från ca 1 m. Har läst att man ska låta ett träd som planteras på hösten stå 1,5 år till nästa vår innan man beskär det. Jag är dock rädd att det konkurrerande toppskottet kommer bli orimligt högt innan dess.

Frågan är när man ska beskära trädet? Ska vi sen ta bort den konkurrerande grenen helt, eller spjälka ut den?

Mvh Tomas

Odla Svarar: 

Hej

Om det nu inte är ett helt ungt äppelträd på ett par år så kan ni ta bort den konkurrerande toppen nu, den får ju inte utvecklas alltför länge och ta kraft.

Jag skulle behöva gå runt äppelträdet för att exakt kunna säga hur det är bäst att klippa, men jag tycker mig se att äppelträdet har väl riktade grenar som kommer på samma gren under den konkurrerade toppen (den högra på bilden), så ta bort toppen där den grenar sig men låt sidogrenarna från den grenen vara kvar om de riktar sig rätt. Det kan du göra nu i slutet av sommaren/början av hösten. Sätt sedan en stöd (akta rötterna!) som riktar den riktiga toppen rakt uppåt.

Med vänlig hälsning Sylvia