Olika svar om KIWI!!

Ulla-Britt Hellkvist

Hejsan! Vi har beställt 1st Kiwi "Jenny" från er som vi tänker plantera i en stor 50 L kruka på vår inglasade terrass.När vi läser om denna kiwisort under frågor och svar på er sida så får man intrycket att det inte räcker med att plantera denna "Jenny" om vi vill ha frukt så småningom, men under beskrivningen av plantan står det att den är självfertil så vad är det som gäller egentligen?
Vilken jord ska den planteras i, funkar Hasselfors blomjord uppblandad med mull eller?

Vi har oxå beställt 1st "Einset" vindruva som även den ska planteras i stor kruka ska den sättas i liknande jord som kiwin eller? Det finns så många olika slags jordar idag typ Citrusjord, Rhododendrojord, Rosjord osv.

Blåbärsplantorna som ska planteras ska väl sitta i sur jord typ Rhododendrojord el går det bra med plantjord uppblandad m mull? Detta var många frågor men vi har köpt många växter från er som är på väg till oss och som vi vill sätta på rätt sätt från början.

Med vänlig hälsning Ulla-Britt

Odla Svarar: 

Hej!

När det gäller kiwin så ska jag förklara det här med minikiwi och äkta kiwin 'Jenny'. 'Jenny' är alltså ingen minikiwi utan en äkta kiwi och som sådan behöver den ingen partner då den är självfetil.
Däremot är minikiwin inte självfertila utan det ska finnas han- och honplanta för att få frukt.
Båda kan planteras i god U-jord eller Proffsjord eller vad de för urnor och krukor nu kallas, det finns många varunamn. Skadar inte att blanda in mer mullämnen.

'Einset' är en druva med labruskablod, alltså en s.k. staketdruva. Den vill ha något sur, väldränerad och mullrik jord. En bra, väldränerad rododendronjord passar bra. Blanda gärna mer mullämnen även här.

Blåbärsplantorna ska också planteras i sur jord typ rododendrojord. 

Alla odlingsråden finns att läsa både på omslagssidan och i shopen.

Med vänlig hälsning
Sylvia