Olika sorters jord

Ulrika

Hej! Jag är ny på detta med trädgårdsintresse, men lär mig gärna nu när jag fått en uteplats på baksidan. Frågan är: vilket sorts jord ska man ha. Har märkt att det finns bla: trädgårdsjord, blomjord, planteringsjord, mulljord. Finns det fler andra sorter än de jag räknat upp och vilket rekomenderar du? Jag har baksidan mot soluppgång så mycket kontakt med sol. Jag ska plantera blommor i en rabatt och grönsaker och frukt/bär i en annan rabatt. MVh Ulrika PS: Tips på hur man får bort mossa - någon bra vätska att bespruta/ pulver på gräsmattan så mossan försvinner(ruttnar bort)? 2: Är blomsternäring bra? DS

Odla Svarar: 

Hej!

Du är inte den enda som är förvirrad bland alla olika jordsorter! Och det finns hur många jordsorter som helst förutom dem du räknat upp. Du kan läsa lite på Rölundas, Weibulls och Hasselfors hemsidor.

Det är ju så att man väljer jord efter vad man vill odla. Ska du t.ex. odla grönsaker i pallkrage så välj gärna Grönsaksjord, ska du odla surjordväxter typ rododendron, välj rosodensronjord eller okalkad torvjord, ska du ha sommarblommor, välj Yrkesodlarjord e.d.

Mossa GTI brukar vara bra att ta bort mossan med, men det finns hur många andra preparat som helst!

Blomsternäring behövs under sommaren för att hålla igång sommarblommorna. Även här finns det hur många andra preparat som helst!

Med vänlig hälsning Sylvia