Olika måbärsplantor?

Johan

Har en måbärshäck som är 5 år gammal och har förmodligen fått olika plantor, för en del av plantorna har gult bladverk och börjar tappa bladen, och en del andra har fortfarande grönt bladverk. Och på våren och sommaren märks ingen större skillnad på plantorna, möjligtvis att de med "gula" blad har de röda bären. Ingen större fara, men det ser ju inte så vackert ut med olika färg i häcken nu på hösten, ett par gula sen några meter gröna osv, osv.

Kan orsaken vara att det är han- eller honbuskar? Eller har du någon annan idé? Skulle vilja att häcken är så lika som möjligt i färg.

/Johan

Odla Svarar: 

Ja, det verkar som om du fått fått olika sorters måbärsplantor, det finns många olika kloner på marknaden. Den i Sverige vanligaste är sorten är 'Schmidt', en hanklon som är resistent mot bladfallssjuka. Men det finns även flera olika honkloner i handeln, som den danska sorten 'Dina' m fl. Tyvärr tycks det vara ganska blandat i plantskolorna, det står sällan vilken sorts måbär de säljer eller om de rentav säljer en blandning!