Olika häckar - förslag

Olivera

Hej Karin

Vi planerar nu "renovering" av trädgården och funderar bl a över två "häckfrågor". Något du kanske kan tipsa och inspirera oss om? Vi tror att det är zon 2.

1) Vi har ett tråkigt högt trä-bullerplank mot en trafikerad väg som löper längs ena tomtsidan. Tippar på att det är 5-7 m mellan huset och planket och vi ska anlägga ny gräsmatta längs hela sidan. Stora delar av planket är "nakna" med undantag för en förrådsstuga och ett cykelskjul. Vi vill plantera något lättskött som täcker så högt som möjligt. Vad är bra att plantera mot/nära plank? Funkar t ex liguster? Syren (vi har syrenhäckar längs hela 2 av 4 tomtsidor)? Annat som växer stort och bra? Helst vill vi ha det så färdigvuxet som möjligt när vi planterar, hur stora plantor kan man köpa (utan att bli ruinerad)? Soligt till halvskuggigt läge.

2) Mot framsidan har vi ett lågt trästaketparti som vi skulle vilja fylla ut på höjden med hjälp av häck. Vad kan funka med ett staket som är ca 120 cm högt? Soligt läge.

Tacksam för tips!

Mvh Olivera

Odla Svarar: 

Hej Olivera

Både syren och liguster fungerar bra och tål ofta både sol-halvskugga. Liguster finns ju som färdig häck upp till 1,8 meter hög och syren går att köpa som solitära buskplantor med en topphöjd av 150-175 centimeter. Jag har svårt att veta vad ni tycker är dyrt, men fråga en lokal handelsträdgård vad det kostar inklusive frakt hem.

Längs det höga planket kan man ju annars tänka sig klätterväxter i spaljé eller metallvajrar som fästes på planket. De växer ju naturligt på höjden först. Här finns en hel del att välja på, till exempel klematis, rosor, murgröna, vildvin och annat. Jag tror ni ska fråga efter snabbväxande sorter och ta reda på bland annat hur ljusförhållandena är på platsen så att den som råder kan ge korrekt råd. Murgröna finns som stora plantor med rankor cirka 2 meter långa, en del klematissorter finns som solitära plantor.

Mot framsidan vore det häftigt med olika buddlejor som ju gillar soligt läge och att stå åt det lite torrare hållet. Buddleja växer relativt snabbt (1,5-3 meter beroende på sort) och vasformat uppåt och finns i vitt, rosa, lila, blått, purpur. Lite svårt att råda då man inte alls vet vilken stil ni gillar och hur det ser ut hos er. Om ni vill ha något som är grönt även på vintern kanske ni gillar bambu bättre (Fargesia Simba, zon 3, 1,5-2 meter). Det finns solitära plantor i höjd upp till 1,8 meter. Bambu växer långsamt i början så satsa på större plantor från början.

Hoppas detta var till hjälp och lycka till!

Med vänlig hälsning Karin