Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ölandstok - sjösten - ogräs

Hej!
Vi har en gammal ölandstok-häck som är ganska vildvuxen. Har en massa ogräs undertill som tar sig upp genom häcken. Även en "klibbig" slingerväxt som tar över allting och verkar kväva andra växter. Vet inte vad detta ogräs heter? Ser nästan ut som långa vinrankor.

Till våren vill jag klippa ner ölandstoken rejält, läste på dina andra svar att ca 20 cm är bra. Jag vill även lägga något under själva häcken för att förhindra ogräs efter jag gjort en noga rensning. Går det att lägga duk och sjösten, eller är det inte bra för häcken?

Jag la bark för några år sedan och duk under men ogräset tog sig ändå upp. Hur lyckas jag få bort det slingrande ogräset som tar över allting? Det ser ut som om det har "grävt" in sig i själva buskarna och lagt rötter precis vid ölandstokens fot.

Förslag och råd?
TACK!
Emelie

Odla svarar:

Det är alltid jättesvårt att bli av med ogräs som har slingrat in sig i häcken. Jag tror nog att det är en vinda du har men utan att se den vet jag inte säkert. Har den vita, stora blommor? Eller har du en bild?

Så om du kapar häcken rejält på vårvintern och sedan handrensar så noga det någonsin går under våren när ogräset börjar vakna, så kanske det går att lägga på en svart rotmatta på marken sedan så att bara häcken sticker upp därifrån. Täck sedan med stenar e.d. så att mattan hålls på plats och ogräset inte får ljus.

Du får dock passa noga så inte ogräset sticker upp från samma springa som häcken. Om man är riktig envis så att ogräset aldrig får växa upp, så kanske den tröttnar så småningom.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB