Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Okunnig

Mirabilis jalapa, UnderblommaHej.
Det är jag igen, William. Jag hade en fråga till, som jag glömde att ställa. Jag åker regelbundet till Kreta och jag fick med mig hem 3 st fröer av en ettåring som jag inte vet ett skvatt om. Emellertid satte jag fröerna i våras. Grobarhet 100%. Nu har de vuxit till c:a 50 cm och blommar som tusan. Som du ser på bilderna finns det flera färger. I går dök det dessutom upp en blomma, helt enfärgad och mörkt lila. Tyvärr fotograferade jag inte men det ska jag naturligtvis.

Kan Du med hjälp av bilderna se vad det är för något? Enligt min dotter som bor på Kreta ska det finnas något liknande i Sverige.

Hälsningar
William

Odla svarar:

Det är en (peruansk) underblomma, Mirabilis jalapa. Underblomman kommer ursprungligen från Mexiko och Chile, finns även i Indien. Den blir över 60 cm hög men kan i optimala lägen söderöver bli så hög som ca 120-150 cm.

Den har en morotsliknade knöl i jorden, den kan du ta in och spara över vintern, sedan är det bara att plantera om den igen på våren, ungefär som en dahlia. Den tål inte så mycket frost så att den säkert klarar vintern hos oss på friland, men ibland händer det om vintern är mild.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB