Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Okänd växt

Eventuellt en kliviaUndrar om du har en aning om vad det här kan vara för växt? Tog hem den från Madeira för 8 år sedan, såg ut som en avklippt purjolök. Det finns ingen riktig lök utan ett vitt, kraftigt rotsystem som även bildar rötter ovanför jorden, på stammen.

Den är väldigt tålig och klarar mörker, hett solljus, mycket vattning och torka lika bra. Det har inte kommit några skott vid sidan om och den har aldrig blommat. Växer ibland ur krukan med rötterna, men håller sig ungefär lika stor, bladen blir 40-60 cm långa, ganska tunna, ljusgröna och mjuka. Skötseltips om den kan fås att blomma?

Jenny

Odla Svarar: 

Den är eventuellt en klivia, men utan blommor är det svårt att veta vilken sort. Det finns några fler växter med liknande utseende där nere, men min främsta gissning är ändå klivia.

Klivia vill stå trångt i krukan för att blomma bra, de äldre plantorna planteras om med några års mellanrum. Den sägs blomma bäst i väst- eller österfönster och med relativt hög luftfuktighet. Den kan stå ute i halvskugga under sommaren.

Den behöver dessutom få vila i ca 15 grader under vintern. Då skall den inte ha någon näring alls och bara ytterst lite vatten. Mellan april och oktober ska den näringsvattnas och stå ljusare, men inte i direkt sol.

Att blommorna stannar nere i bladrosetten och inte bildar stjälk är en vanlig åkomma, den visar sitt missnöje för någonting som inte stämmer för den.

Sylvia