Ojämna ölandstokar

Bengt

Hej

Min häck med Ölandstok är ojämn på ett sammanhängande parti, rör sig väl om en 8-9 plantor som ser mycket klenare och mindre ut än resten av häcken. Funderar vad det här kan bero på, om jorden kanske råkar vara lite sämre just på det dåliga avsnittet.

Har provat att gödsla lite extra för att få fräs på plantorna, men har väl kanske inte varit så seriös med att kolla upp vad man verkligen ska gödsla med (använde NPK 11-5-18).

Klippte också ner häcken totalt för 2 år sedan i hopp om att den skulle repa sig i mer jämnt skick, men den är precis likadan nu igen.

Har du något tips på vad man kan prova? Har funderat på att byta ut plantorna, men då kanske risken är att den blir ännu mer ojämn?

Hälsningar Bengt

Odla Svarar: 

Hej

Det kan mycket väl vara så att jorden är annorlunda på det avsnittet där de lite mer ojämna ölandstokarna står. Har du också kollat så det inte är någon stenröse eller byggskräp eller dylikt under jorden just där? Känn efter med ett spett.

En annan möjlighet är att du har fått olika sorters plantor. Ölandstok finns i många olika sorter och om man inte kollar att det är samma sort när man köper så kan det bli så att de växer olika.

Gödsel som NPK 11-5-18 passar att användas på våren, eller så kör med Chrysan, Algomin eller liknande. Ge även gärna dina ölandstokar kraftigare kompostjord om du har.

Med vänlig hälsning Sylvia