Ohyra på rosenpelargonier

Dolores Ekstedt

Hej, jag bor i Helsingborg och har fortfarande kvar mina pelargonier ute, pga det varma vädret för årstiden. Jag planerar att plocka in dem till helgen, men har upptäckt att mina 2 st rosenpelargoner har fått någon form av ohyra, löss. Bladen och blommorna har blivit svarta och det är vita prickar, ser inte bra ut. Hur bör jag göra med dem inför vinterförvaringen? För att inte riskera att ohyran sprids till mina andra pelargonier, bör jag skära ner dem nu? Ska jag bekämpa ohyran på något sätt? De vinterförvaras i krukor som står tätt tillsammans under mitt fönster i garageförrådet.

Odla Svarar: 

Hej!

Kolla med lupp om det är löss eller kanske någon svampsjukdom. Är det löss, är det enklaste att klippa bort de drabbade grenarna och tvätta krukan och resten av växten med såplösning och även spruta det på jorden. Isolera för säkerhets skull de drabbade plantorna.

Är det svamp, kan det vara tuffare, men även där går det att klippa bort de drabbade partierna. Men ställ i så fall inte dessa i närheten av andra växter, så att inte svamparna sprider sig ännu mer.

Kolla då o då om det ser OK ut under vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia