Ohyra på päron

Pia

Hej!

Har flyttat till ett hus med två päronträd, det ena väletablerat "medelålders", det andra gissningsvis 6-7 år gammalt och helt vanskött. De står ca 20 m från varann. Båda träden har någon form av sjukdom som gör att frukten får mörka fläckar och skrumpnar. Det syns redan nu och på flera kart växer mögel, men jag är osäker på om det är sekundärt. Just nu är många kart fortfarande friska men jag vet att fler kommer att gå åt. Det går att att skörda okej frukter men dessa är mindre än normalt. I övrigt ser det stora trädet friskt ut.

Det lilla trädet var i fjol drabbat av bladlöss, därför var jag uppmärksam i våras och sprutade med paraffinolja. Inga bladlöss i år men däremot såg jag små flugor eller liknande som hoppade från knopparna när man kom åt dem. Det fanns även orange äggsamlingar på bladens undersidor vid lövsprickning (som jag plockade bort manuellt, pust) och många blad var ihopkrullade, dessa åkte också bort. Nu ser bladen okej ut. Jag grävde bort gräsmattan runt det lilla trädet, gödslade med stallgödsel och sådde honungsört. Karten är dock angripna.

Vad ska jag göra? Finns det något att spruta med eller tillskottsgödsla med? Bor? Var får jag tag på det? Eller ska jag hugga ned trädet? Vågar jag i så fall plantera något annat fruktträd där?

Jorden är troligtvis ganska sur, träden står väldränerat.

Tacksam för hjälp!

MVH Pia

Odla Svarar: 

Det skulle kunna vara pärongallmygga. Karten ser något uppsvällda ut, så det kanske finns små vita larver där inne. Larverna förpuppas sedan i marken och kläcks nästa vår då de vuxna myggorna lägger ägg osv osv.

Tyvärr är gallmyggan svårbekämpad. Ett sätt är att täcka marken under trädet, hela kronans bredd, med fiberduk, presenning eller liknande redan före blomningen så att inte de nykläckta myggorna kan flyga upp i trädet. Låt ligga kvar till efter blomning för att samla upp all angripen kart som faller ner för att hindra att larverna går ner i marken och förpuppar sig.

Man kan pröva med kemisk bekämpning, t.ex. Calypso (http://www.bcsmobil.se/uploads/media/Calypsovykort.pdf) , börja redan på våren under varma dagar när myggorna svärmar, före och efter blomningen och kartbildning. Instruktioner står på förpackningen.

Samla noga bort alla kart som visar symptom och bränn/skicka bort med soporna. Lämna inte frukt kvar i trädet eller under trädet på hösten.

Bor finns i färghandeln men dess effekt kan diskuteras. Frukterna skulle smaka pyton också.