Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ohyra på Ölandstok

Vi har två år i rad haft problem med ohyra på ölandstok. Det är små gröna larver (så små så de först är svåra att upptäcka) och i toppen på buskarna någon sorts "luddigt bo". Kanske är det därifrån de kommer? Hela buskarna blir kala och inga blommor kommer. Vi har kämpat hårt med vattenslang och vatten/t-sprit/såpa och lyktats få tillbaka lite av bladen och lite blomning i början av hösten.

Nu vill vi undvika att samma sak händer till våren. Vad är bäst att göra? Ska vi försöka få bort alla gamla "bo´n"?. I så fall kanske bäst att klippa ner hela häcken? Den är 5 år gammal och egentligen inte i så stort behov av förnyelse. Eller kan vi börja bekämpningen tidigare på våren, innan vi ens sett några angrepp?

Tack på förhand,
Gudrun

Odla Svarar: 

Låter som någon sorts fjärilslarver, kanske någon sort av spinnmal, eftersom de spinner "luddigt bo".

Ni kan ta bort alla bona, men det finns nog inga larver eller puppor där just nu, men för att det ska bli snyggare. Ni behöver ju inte klippa ner den helt utan kanske lite i toppen.

Jag tror snarare att pupporna ligger i jorden nu och väntar på våren. Tyvärr finns det ingen riktig bra metod mot spinnmalar, som brukar uppträda periodvis. Biologisk bekämpning med Bacillus thuringiensis var. kurstaki är dock möjligt, se Lindesro/Svenska Predators hemsida: http://www.lindesro.se/ som också kan ge råd om det finns något annat att göra.

Sylvia