Ohyra på mitt kvittenträd

Emma

Hej Sylvia

Jag har ett äkta kvittenträd som jag ägt i ca 3,5 år. Varje år får det en massa blommor, men de två senaste åren har något drabbat trädet och jag har ingen aning vad det är. Kanske är det flera varelser?

Symtomen är gulnande små blad med bruna fläckar, de stora bladen blir brunfläckiga och bubbliga/krusiga, med lite hål på vissa. Små enstaka svarta prickar syns på några blad (trodde att det kanske var trips), några små "flugor" sitter på vissa blad. Blommorna verkar oberörda. På stam, blad och grenar kan man se något som påminner om små korvar/avföring. Bladen ser lite ludna ut på vissa ställen, nästan som om bladen "ska vara så", inga mängder. Jag har sprayat med pyrsol flera gånger både förra året och det här, men det hjälper inte alls. Till slut börjar de gulna bladen falla.

I dag såg jag även till min fasa att barken på vissa grenar "fläks upp".

Bilden är inte så bra, men jag hoppas verkligen att du kan hjälpa mig med att komma på vad det här är och kanske även hur man kan bekämpa det! Jag har även bilder på "avföringen" och en på den fläkta barken, om det kan hjälpa dig att komma på vad det är?

Jag älskar mitt kvittenträd och varje år utan frukt/med angrepp blir jag ledsen in i själen.

MVH Emma

Odla Svarar: 

Hej

Att barken fläks upp tror jag att du kan skylla den långa, kalla vintern för. Det är troligen så kallade frostsprängningar som ditt kvittenträd har råkat ut för. Det kan också vara frostskador på bladen, om de hann börja utvecklas och det sedan blev frostnätter igen. Sådana blad brukar gulna och falla men det blir nog nya blad under sommaren.

När trädet är allmänt stressat och försvagat, kan flera olika skadedjur angripa det. Jag tror att det kan finnas äppelbladlus i ditt kvittenträd, de går även på kvitten. Kolla och om du ser några så behandla gärna med ekologiskt bladlusmedel.

Det luddiga på grenarna i kvittenträdet kan jag inte se på din bild, ej heller något som påminner om små korvar/avföring. Men kolla om det kanske finns spinnmal också och kanske även något mer.

Med vänlig hälsning Sylvia