Ohyra på min änglatrumpet

Eva Jensen

Har haft min änglatrumpet i två år och nu den här övervintringen hände något. Bladen som kom fram krullade ihop sig redan när jag "väckte den till liv". Sprayade den med Pyrex och då föll alla nya blad av. Sedan kom ytterligare nya blad och även dessa krullar ihop sig och ramlar av. Har sprayat den med såpavatten ett par gånger. Inget hjälper... Hade gröna larver som åt upp bladen innan jag tog in den för vintern. Är det dom som övervintrat i jorden? Skall jag byta jord och även den gamla jorden tas bort helt från rötterna? Eller vad skall jag göra? Skickar med en bild som visar hur den ser ut nu. Med vänlig hälsning Eva

Odla Svarar: 

Hej!

Det ser ut som om din änglatrumpet har angripits av trips. Det finns speciella medel mot trips som man kan använda, nu när Provado-pinnar inte säljs längre. Du kan också pröva att spruta växten med Pyrex om du har det hemma. Det går även att vattna med Pyrex om du tror det finns fler ohyra i jorden. Duscha hela plantan, odjuren sitter oftast under bladen.

Inför höst- och vintervila kan du skära tillbaka plantan ordentligt och då minskar ju mängden övervintrande ägg. Tänk bara på att saven i änglatrumpeter är giftig, så använd handskar och gnugga dig inte i ögonen innan händerna är rena.

Sylvia