Ohyra på hibiskusblad

Britt

Hejsan

Undrar om ni kan se vad det är för ohyra på mina hibiskusblad.

Blomman är många, många år gammal ca 1½ m hög och står i ett svalt uterum året om. Denna tid på året håller vi ca 6-8 plusgrader och på sommaren varmt naturligtvis. Den blommar ofantligt fint i omgångar hela säsongen (som mest haft 40-tal blommor samtidigt!), men för ca 14 dagar sen fick jag se att bladen har bruna fläckar - har ej sett det tidigare. Den har heller aldrig fått löss vilket är typiskt för hibiskus. Kan det bero på näringsbrist eller ohyra? Kanske för trångt i krukan? Krukan är en 'murarhink' storlek i diam, 45 cm och stammen ca 5-6 cm diam, Hoppas Du Sylvia kan hjälpa mig.

Bifogar bild på bladen.

MVH Britt

Odla Svarar: 

Jag är lite osäker eftersom jag inte kan titta närmare på hibiskusbladen. Men om de inte lever, så är det möjligen angrepp av sotdaggsvampar. Sådana kan komma om luftfuktigheten är hög och det eventuellt har varit löss på hibiskusen utan att du har märkt det? Pröva att tvätta bladen med såpvatten och trasa eller ta helt enkelt bort de drabbade bladen.

Värmen är inte heller optimal för vinterförvaring av hibiskusen, den vill helst ha det lite varmare, gärna så där 13-14 grader. Kylskada?