Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ohyra på häck

Hej
Vi har en avenbokhäck som angripits av någon form av ohyra. På ovansidan av de drabbade bladen sitter ett flertal 5-8mm långa knoppliknande kapslar. Kapslarna har ett ca 1mm tjockt skal. Inuti respektive kapsel finns ett knappt 1mm långt spindel-/kvalster-liknande djur.

Har du något tips om vad det är och vad man kan göra åt det?

Mikael

Odla Svarar: 

Det låter som någon sorts gallkvalster. Den som går på avenbok är oftast Eriophyes macrotrichus. Den är frilevande och åstadkommer kraftig krusning av bladverket.

Gallbildande arter är svårbekämpade, men angreppet har för det mesta bara estetisk betydelse. Omfattar angreppet ett fåtal växter är det enklast att ta bort växten.

En annan möjlighet är att klippa bort och bränna angripna skott och därefter göra en saneringsbekämpning med något gallkvalstermedel (Danitron, Nissorun, Vertimec).

Sylvia