Ohyra på guldpalm?

Anna

Hej

Köpte hem en guldpalm, Chrysalidocarpus lutescens från IKEA idag. Såg nu att det är vita pluttar på dem. Vill inte ha in någon ohyra bland mina friska växter, så är detta någon ohyra och i så fall vilken? Hur behandlar jag? Det sitter mest längst ned vid jorden men även lite vid bladen. Snälla hjälp mig!

/Anna

Odla Svarar: 

Hej

Din guldpalm, Chrysalidocarpus lutescens, verkar ha drabbats av både vita flygare och svarta löss, jag ser inte riktigt på bilden. Ta en lupp och kolla att det verkligen är ohyra.

Om det är det så att du har den ohyran på din guldpalm ska du omedelbums klaga hos Ikea, de får absolut inte sälja växter med ohyra på! Dessutom har ohyran väldigt lätt att sprida sig bland dina andra växter, så kolla alla noga så att du inte har fått någonting på de övriga växterna.

Hittar du någon ohyra så börja med att pröva med att spruta din guldpalm med insektssåpa, vänta ett par dagar och duscha sedan guldpalmen med ljummet vatten. Upprepa proceduren om det behövs. Om inte insektssåpa hjälper, pröva med något pyretrum-preparat typ Provado spray.

Med vänlig hälsning Sylvia

Med vänlig hälsning Sylvia