Ohyra i avokadons jord?

Yvonne F

Hej! Jag har försökt läsa in mig på avokado och ohyra i allmänhet, men har inte lyckats få något svar på vad det är min avokado har i jorden.

Min planta är frisk och grön, ett och ett halvt år gammal och har inte haft problem tidigare, men nu i vår märkte jag plötsligt att krukjorden är täckt av små, små löss eller larver. När jag säger små menar jag riktigt små, en tredjedels millimeter kanske, ljusgråa till färgen. Vad kan det här vara?

Jag har använt samma planteringsjord till många andra krukväxter, men avokadon är den enda som nu plötsligt har löss. De ger sig inte på själva plantan, stammen och bladen är helt rena, och den ser fortfarande rätt grön och frisk ut.

Tacksam för svar! Yvonne

Odla Svarar: 

Skulle kunna tänka mig på lökflugans larver, som gett sig på avokadokärnan som väl finns kvar på jorden? Kan även vara sorgmyggans larver, svårt att veta utan att se dem.

Första åtgärden är att byta jord och skaka/skölja av den gamla och sedan inte hålla växten blöt utan bara lätt fuktig.

Ger de sig ändå inte, så vattna växten med medel mot minerarflugor, det finns olika preparat i handeln. Det finns även biologisk bekämpning, Nemablom. Se här: Bionema

Sylvia