Ohyra.

Karin Henriksson

Hej
I sommar åtminstone i norra Bohuslän har någonting varit och tuggat på många växter, vilda som odlade, träd och buskar inkluderat. Hos mig började det med att getramsen efter normal blomning plötsligt bara var som "torkade skelett" och sedan har jag funnit diverse hål och gnagande på så väl pelargoner, citronträd, orkider som jag ställt ut . En del, mest vilda växter verkar hårt angripna, andra mindre påtagligt. Det enda som skonats helt verkar vara potatisblomman. Har hört om liknande från flera bekanta. Jag har inte sett någon ohyra mer än vanligt i år utom ovanligt många "bärfisar" Vad kan det vara? tack Karin

Odla Svarar: 

Hej!

Denna varma och soliga sommar har gjort att olika sorters fjärilslarver har haft sköna dagar. Jag ser en grön larv som just tuggar på din näva på en av bilderna. Alltså, många av skadorna jag ser på bilderna kan vi skylla på larver för, men där har säkert även sniglar varit, liksom tvestjärtar, jordloppor och öronvivlar. Alla trivs de i värmen.

Det är egentligen inget man kan göra åt det, i sin höjd kan man ta bort fjärilslarverna och servera dem till småfåglarna eller slänga i skogen.

Sylvia