Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ohyra

Hej,
Jag har under våren bytt ut vår snöbolls- buske mot en annan. Anledningen var att busken alltid var full med ohyra. Det var små svarta baggar både på blad och gren. Bladen rullade ihop sig och busken såg inte alls fin ut. Dessutom trivdes myrorna där. Jag har under några år försökt med både ohyremedel och såpavatten för att få bort dessa men inte lyckats.

Jag grävde därför upp busken i våras och satte istället ner en smultronschersmin. Den blommar och är jättefin men nu har jag upptäckt att även denna buske är drabbad av samma ohyra. Kan det vara så att dessa finns i jorden? Kan man få bort ohyran på något vis eller ska jag låta bli att plantera något just där? Vi har två syrener bredvid som inte har någon ohyra.

Hälsningar
Maria

Odla svarar:

Det låter som bladbaggar. Den som går på olika olvon ( t.ex.snöbollsbuske) heter vanligen just olvonbagge, Pyrrhalta viburni. Det kan vara samma rackare som ger sig på din schersmin, men det finns även andra bladbaggar, t.ex. jordloppor, som går på flera olika sorters växter. Pupporna kan övervintra i jorden intill och kommer upp på våren som fullbildade baggar för att lägga ägg.

Vanligen brukar man inte behandla dessa härjningar, men det är viktigt att man ger buskarna tillräckligt med vatten. Det ger på försommaren ett bra skydd mot att baggarna söker sig dit och lägger ägg, liksom täckning med fiberduk eller behandling med aska eller Algomin på bladen.

Man kan, om man vill, behandla baggarna med pyretrin, t.ex. InsektFritt, PyrexN , Provado Spray och liknande.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB