Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ogräsrötter i komposten

Hej!
Jag har en trädgårdskompost på min koloniträdgårdstomt som jag tog över för tre år sedan, men är inte nöjd med platsen eftersom den står långt från grönsakslandet och numera soligt, sedan de träd som tidigare gav skugga avverkats.

I stället tänkte jag bygga en ny kompost nära trädgårdslandet på en plats där det är lite skuggigt under ett äppelträd. Det är nära tomtgränsen och den närmsta grannen låter kirskålen växa fritt, medan jag gör vad jag kan för att hålla den i schack på min tomt genom rensning, gräsklippning osv. Nu är jag orolig att kirskålens rötter kommer att leta sig fram till komposten och invadera den och på så vis få ännu mer kraft att sprida sig till mina odlingar.

I princip så finns det rotogräs av alla de slag på tomten och jag kämpar på så gott jag kan för att minska dem, men det finns alltså ingen helt ogräsfri del av tomten där jag kan placera komposten.

Bör jag ha någon slags botten i komposten, trots att den bara är för trädgårdsavfall, men för att stoppa ogräsrötterna? Hur får jag i så fall in de mikroorganismer, maskar osv som behövs i komposten?

Eller skall jag försöka utrota ogräset först på platsen och sedan gräva ned en "spalt" av tex. markväv runt om? Eller spelar det ingen roll?

Hälsningar,
Ylva

Odla Svarar: 

Markväv kan stoppa rötterna, så kanske du kan göra en ram av virke som du bottnar med markväv som släpper igenom vatten. Starta komposten med jord från en gammal kompost, så får du dit maskar och mikroorganismer. Sedan gäller det ju att sålla jorden innan man brer ut den på rabatterna. Gör en träram med handtag, ungefär lika stor som din skottkärra och spika fast en stabil, inte för stormaskat stålnät i den och lägg ramen på skottkärran. Ös på kompostjord i den och skaka så att rötter etc. fastnar i nätet men jorden hamnar i kärran.

Sylvia