Ogräsmatta istället för gräsmatta

KataM

Jag är nybliven husägare sedan snart ett år. Underbart med egen trädgård, men också svårt när man är ny.

Ett av problemen är gräsmattan som snarast är en ogräsmatta. Förutom rätt mycket mossa på vissa partier har jag mängder med maskrosor, kirskål, tusenskönor, revsmörblomma och en del annat som jag inte vet vad det är.

Jag vill helst inte använda gifter, men efter att ha ägnat en säsong åt mekanisk bekämpning undrar jag om det går att undvika. Kirskålen kan man ju ta med gräsklipparen, men resten... Ett problem är att jag har gullvivor i gräsmattan som jag helst inte vill ta död på. Jag har också planer på att odla rätt mycket grönsaker och vill så klart inte riskera att de får gift i sig.

Kan du ge mig några bra tips?

/Kata

Odla Svarar: 

Hej Kata

Så roligt att du blivit trädgårdsägare!

Eftersom du inte vill använda gifter mot ogräset i gräsmattan tycker jag att du ska köra ett gödselprogram med Algomin gräsgödsel: Börja att gödsla när gräsmattan börjar visa färg. Gödsla igen i slutet av maj. En ytterligare giva är lämplig efter midsommar. Ge sedan en giva Algomin Trädgårdsgödsel i september. Med en relativt intensiv gödsling förändrar du markkemin så att ogräset inte trivs längre. Undvik alltför mycket gödsel där du har gullvivorna, klipp inte heller bort deras blad. Hinner du med en giva Algomin Gräsgödsel till är det bra.

Har du kala fläckar i gräsmattan är det viktigt att så i nytt gräsfrö så att gräset blir tätt, och ogräsfrön inte får chansen att etablera sig.

Din grönsaksodling kan du med fördel gödsla med Ekologisk Algomin i kombination med Kravmärkt Hönsgödsel. Det ger ett utmärkt resultat!

Lycka till!

/Jankov