Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ogräset i gräsmattan

Hej Sylvia!
Vi har en gräsmatta som består av maskrosor, tistlar, groblad, smörblommor, mossa m.m. m.m. och lite gräs. Jag har nu tänk att gräva bort en del av gräsmattan och anlägga en relativt stor perennrabatt. Min fråga är hur jag gör bäst för att få bort ogräset (rotogräs) så att det inte följer med till perennrabatten.

Jag hade en fundering om att gräva ur relativt djupt, lägga på en markduk och sedan fylla på med ny jord. Skulle det fungera? Eller finns det någon bättre metod? Om jag rensar för hand kommer jag förmodligen aldrig att få bort allt ogräs, som sedan kommer att väva sig in bland perennerna.

En fråga om markduk (grå, köpt på byggvaruhus): Jag har hört att dessa hindrar växtlighet från att komma upp, men att rötter ovanifrån kan ta sig igenom neråt. Stämmer det?

Med vänlig hälsning Cecilia

Odla svarar:

Det låter som en bra idé som du tänkt. Men du får gräva relativt djupt alltså och gärna göra en upphöjd bädd också så att du får ca. 50 cm jorddjup. Då kommer perennrötterna ändå att klara sig, även om de inte kan växa igenom markduken neråt heller. Däremot passerar vatten duken så det inte blir stående där.

Lämna dessutom en plattrad e.d. mellan rabatten och gräsmattan så att inte rötter och gräs kan vandra in. Göm kanten av markduken under plattorna.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB