Ogräs i gräsmattan

Helga Berglund

Hej!

Jag tackar för alla tips/råd osv som kommer regelbundet.

Nu har jag en fråga.

Har ett ogräs i gräsmattan som kallar T-veronica. En slingerväxt med blå små blommor som har övertagit hela gräsmattan trots intensiv bearbetning sedan år tillbaka. Krattar/ryckt upp/behandlat med ogräsmedel osv. Har fått tips om att övergödsla med ett medel som inte "vanliga" människor får köpa i handeln. Kom över en förpackning för några år sedan men får inte köpa det längre pga att det ska vara något speciellt farligt ämne i detta och då behövs det expertis för det? Detta medel har faktiskt hjälpt till en del, ogräset minskade faktiskt och överlyckligt blev jag, tyvärr är jag tillbaka på ruta ett igen nu och letar/hör mig för överallt jag bara kan för att få bukt med mitt förfärliga ogräs men inte kommit någon vart. Vänder mig nu till er, jag vet att ni är experter, kan allt om växter och mitt hopp på mitt stora bekymmer vilar nu i era händer.

Ser jättemycket framemot ett svar från er och tackar för det i förväg.

Med vänlig hälsning

Helga Berglund

Odla Svarar: 

Hej Helga! Den frågan Du ställer är den mest knepiga att svara på. Då Stroller Kombi inte biter på veronikan finns inget medel vad jag vet som fungerar. Weibulls hade ett kombipreparat som var effektivt men det finns inte längre.

Man får behandla problemet frå andra hållet d.v.s. försöka skapa en miljö som inte veronikan trivs i. Eftersom den gillar torr sandblandad jord med sur reaktion så skulle jag vilja rekommendera att Du gödslar med Algomin Gräsgödsel, toppdressar och vattnar så att inte gräset blir torkstressat. Med god tillväxt i gräset och sämre förutsättningar för veronikan ska Du kunna njuta av en grön veronikafri sommar. Gödsla minst 3 ggr under denna sommar och kommande. Lycka till och hör gärna av Dig med synpunkter. MVH Jankov