Ögon på pionrot

Maria

Hej

Grävde upp en gammal pion i helgen (29/9), fick först upp några fina delar där man intill bladen längst ned ser små röda ämnen, försökte plantera om dem i samma nivå som den stod tidigare och hoppas nu jag ska lyckas.

Eftersom den gamla plantan i stort sett förtvinat senaste åren, pga närings- och platsbrist, grävde jag ännu djupare och fick upp stora rotbitar fast i delar, de liksom föll isär. Mycket små gula (genomskinliga) myror också, de sköljde jag bort.

Har läst frågorna med svar sen tidigare om omplantering av pion, men begriper ändå inte riktigt hur dessa "ögon" ska se ut, som det tydligen måste vara några stycken av på rotbitarna för att kunna utvecklas till ny stam. Jag vänder och vrider och stirrar, men inga ögon, så nu undrar jag om det är nån idé att jag petar ner dessa stumpar eller om jag ska nöja mig, och hålla tummarna, för de två bitar jag satt som verkar ok. Plantan är minst 50 år, och en kär gammal växt från sommarstugetomt och minnet av min farmor, så jag daltar gärna!

Tack för tips på förhand.

/Maria

Odla Svarar: 

Hej

De där "små röda ämnen" som du ser på pionroten är just det som menas med "ögon". Det är dessa som de nya pionskotten kommer att växa ur på våren. Ju fler ögon, desto fler skott.

Att det fanns myror där kan vara förklaringen till att pionroten förtvinade. Myrorna bygger gärna bon under pionplantan och den är mer eller mindre ihålig, så all vatten och näring rinner rakt igenom och den stackars pionplantan får ingenting.

De rotbitar där du inte ser några ögon kanske du kan plantera lite avsides ändå och se om det skulle ändå komma något. Det kan finnas slumrande ögon på de pionrötterna som piggnar till om de får bättre jord utan myror.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia