Odling på balkong

Emma

Hejsan

Vi har en balkong med sol från 10 till solen går ner och det kan lätt bli 28-30 grader en varm dag på sommaren. Nu är det så att vi skulle vilja odla på vår balkong då vi ser att vår snart 4-åring är intresserad av odling och att det växer. Kan vi plantera något på balkongen eller är det för varmt?

Och om vi kan det är det försent detta år, ska vi vänta till nästa år? Vad ska vi satsa på att plantera? Hon älskar tomater. Hon äter hellre tomater än godis.

MVH Emma

Tusen tack för en bra sida!

Odla Svarar: 

Hej

Ni kan säkert odla tomater på er balkong. Visst kan det bli rätt så varmt på balkonger fast tomater gillar ju värme, så det gör nog inte så mycket. Är det en inglasad balkong så ha luckorna öppet när det är riktigt varmt.

Ni kan till exempel odla busktomater, tomater i en stor låda typ dubbel pallkrage och så ha något annat i kanten, som smultron. Eller så kan ni satsa på ampeltomater som hänger från taket i stora amplar. Båda tomatsorterna finns att köpa som färdiga plantor nu, så det är bara att göra i ordning balkongen och sätta plantorna. Även smultron finns att köpa som färdiga plantor.

Ställ en pall på golvet först och sedan 2-3 kragar på varandra för att få tillräckligt jorddjup. Fodra det hela med plast som du gör ett litet avrinningshål i och fyll pallkragen i ett lager lecakulor, cirka 10 centimeter. Separera det med plantskyddsväv och fyll på grönsaksjord. Plantera tomaterna och eventuellt annat och se sedan till att vattna och gödsla, i värmen torkar det ut fort.

Med vänlig hälsning Sylvia