Odling i vinterträdgård

Gunilla

Hej

Vi har byggt en vinterträdgård där vi vill ha många växter. Bl a har min man köpt tre plantor; en tomat (har vi odlat tidigare ute), en chili och en physalis. Kan man ha dem inne hela sommaren eller ska man ställa ut dom? Måste man pollinera om de står inne? Det verkar som physalisen blir ganska stor, ska man då plantera i en stor kruka genast?

För övrigt har vi några blommor, några kryddväxter (gör att det doftar i uterummet) och ett apelsinträd. Har du några tips på andra bra växter?

Rummet är välisolerat, fönster utom mot norr, vanligt tak med 2 takfönster, kan användas hela året men för att få det över 10 grader eller så på vintern måste man elda.

/Gunilla

Odla Svarar: 

Hej

Vad härligt det låter med vinterträdgård!

Nu under sommaren kan ni helt enkelt ha luckorna och dörrarna öppna så att pollinerarinsekter kommer in i er vinterträdgård och det inte blir så där jättevarmt där inne. Tryckande värme är inte bra varken för er eller växterna. En kall, regnig dag kan ni stänga luckorna. Ni har kanske automatiska lucköppnare/stängare? De är mycket bra att ha.

Physalis, beroende på sort, kan bli över 2 meter hög eller förbli liten. Du kan plantera din physalis i en allt större kruka om det verkar behövas, ta nu en rejäl kruka redan från början.

Det finns massor med växter som passar bra att odlas i ett vinterträdgård. Oliv, äkta lager, olika sorters citrusfrukter, kassia, eukalyptus, akacia, nerium (OBS giftig!), myrtenjungfrulin, hibiscus, passionsblomma och många fler. Sådana växter hittar du till exempel hos oss, kika här: Odla.nuShop

Dessutom kan du använda vinterträdgården till övervintring av icke frosttåliga sommarblommor som pelargoner och fuchsior.

Med vänlig hälsning Sylvia