Odla tall

Hej,
jag heter per och är nyss hemkommen ifrån semestern i Kroatien. där såg jag en tall som var lite speciell. barren var cirka 10 cm långa och kottarna var stora som äpplen. Jag tog med två nedfallna kottar hem tillsammans med några fröruskor ifrån en palm som stod bredvid (5m hög!)

Väl hemma tog jag en kotte och bröt av några bitar och stoppade i krukor och hoppas att de skall börja växa. Likaså med palmfröna. Har jag gjort rätt? Finns det mer att tänka på?

Per

Odla Svarar: 

Det är inte själva fjällen som ska stoppas i jorden utan det finns frö där inne mellan fjällen, det är dem man sår. Om du lägger kotten på en torr och varm plats så öppnar den sig och så småningom faller fröna av om man skakar den. Så till vida att de fanns kvar när du tog kottarna och är mogna.

Palmens frön sitter inne i frukterna och ska också vara mogna och torra, så ta ut dem ur frukterna först. Sedan beror det ju på vilken sorts palm det är, hur/var fröna sitter. Är det en dadelpalm sitter ju fröna inne i de söta frukterna, kokospalmen har en jättenöt som sås hel osv osv... Men den palm som kan förekomma i Kroatien är ingen av dessa, däremot någon nordligare sort, som väderkvarnspalm e.d.

Sylvia