Odla rosor i zon 7

Susanne

Hej

Jag heter Susanne och bor i zon 7 (Piteå). Jag har en dröm om att kunna ha rosenbuskar, helst med sådana där stora fina ljuvligt doftande rosor. Jag kan ha dem i växthus på våren och hösten och ute i trädgården på sommaren, men hur gör jag på vintern? Var och hur ska jag övervintra dem? Vi har ett garage där det är strax under 20 grader. Vi har en altan men där blir det minusgrader på vintern. Hur ska jag göra?

Tacksam för råd.

/Susanne

Odla Svarar: 

Hej Susanne

Det finns rosor som klarar zon 7 och till och med zon 8, även rosor som blir riktigt stora buskar. Dessa är ofta rosor av vildkaraktär, rena arter, men det finns några hybrider som har större blommor och som kommer från förädlare i till exempel Kanada och Finland. Du kan plantera dessa rosorna vindskyddat i trädgården och ösa på torra blad och granruskor på rötterna inför vintern, de bör klara sig hos dig.

Jag kan rekommendera sorter som Rosa stenbergii 'Poppius', 'Finlands vita ros' = Rosa spinossima 'Plena´, Rosa majalis ’Tornedal’, Rosa rugosa 'Hansa' och flera andra vresros-sorter, 'Pink och White Groodendorst', 'Ritausma', Rosa Albagruppen ’Hurdal’, Kanadarosorna 'Marie Bugnet' och 'Therese Bugnet'.

Det finns bra listor om odling av rosor och annat i Norrland att läsa här: Rydlinge Plantskolas hemsida - Rosor för det tuffa klimatet. Riksförbundet Svensk trädgård

Skulle du vilja odla rosor som inte tål zon 7 kan du göra det i stora krukor som du tar in inför vintern. Låt först bladen ramla av på hösten och baxa sedan in krukan innan den fryser till. Det räcker med ett par plusgrader och det behöver inte vara ljust om rosplantan inga blad har.

Med vänlig hälsning Sylvia