Odla perenner på en infiltrationsbädd

Susanne Wheelan

Vi har fått en upphöjd infltrationsbädd för trekammarbrunn, som är 11x5 m och ca 80cm hög. Den ser ut som en jätte sork har varit i farten. Jag känner att jag har fått en utmaning:-) Vi bor i zon 4. Hur vet man vad perenner har för rotdjup? Jag har hört att det har med höjden av växten, men det kan väll inte stämma jämt? Letat efter den informationen, men inte hittat den. Vågar inte ta risken med rören i bädden. Rören ligger ca 50 till 30 cm ner i bädden. Vilka växter har pålrötter som t ex vallmo? Finns det några höga växter som har snälla rötter? En klematis kan ju inte ha lika långa rötter som växten, eller? Vilka växter kan tycka det är ok med så dränerande förhållande. Det är ju ändå jord med lite sand. Kan medelhavs växter trivas och överleva vintern bättre? Vill ha några låga växter som kan sprida sig och marktäcka och sedan andra växter som kommer i klungor lite är och där. Färg i blå, lila, rosa, grågrönt och vitt. Bädden ligger med ena sidan i sol och andra sidan blir ju då i skugga, fast inte så djup skugga. Tack för hjälpen MVH Susanne

Odla Svarar: 

Hej!

Det är en utmaning med perenner på en infltrationsbädd då den ofta har en mycket sandig jord och är väldränerad. Men det ska gå!

Klematis är nog inte att tänka på, rötterna kan bli djupare än 30-50 cm. Men ett hav av ettåriga vallmo som du sår på våren skulle förstås fungera. Det finns ju vackra, röda vallmofält i södra Sverige på grusiga, torra åkerkanter och liknande, då är det just ettåriga sorter som självsår sig. De har inte så kraftiga rötter, men akta dig för den fleråriga jättevallmon!

Men du skulle till exempel kunna ha en så kallad perennmatta med olika sorter av stenpartiväxter som Sedum och Sempervivum. Sedum-mattor finns att beställa färdiga på rulle.

En samling låga perenner som inte har så stora rötter passar också, t.ex en blandning av alunrot, spetsmössa och låga nävor, se min bild!

Eller kanske vill du ha något lite frodigare som en flocknäva- eller biokovonäva-matta som också finns färdig men kan även planteras av småplantor själv. Från denna matta kan det sedan komma upp växter som trädgårdsiris, löjtnantshjärta, fänrikshjärta, liljor av olika sorter, bollökar och andra lökväxter. På våren kan du ha både smålökar och tulpaner och narcisser där, nävornas blad kommer sedan att täcka över den vissnande lökblasten.

Med vänlig hälsning Sylvia