Odla på kärnor

Anetth

Hej

Jag har försökt få citron, avocado, lime och mango att gro och växa men helt utan resultat. Citronen händer det inget med, avocadokärnan blir mörk och ser ut som den ska ruttna, lime händer inget där heller och inte med mango.

Citronen och limen lägger jag i jord och vattnar efter det att jag skrubbat dem (lagt dem i en burk med grus och sand och vatten och skakat så de har blivit rena). Avokadon har jag testat tvätta, ha otvättat, skala, göra spricka i, ha olika sidor i jord, ha i ett glas vatten med tandpetare i. Mangon har jag testat ha i ett glas med vatten, bytt vattnet dagligen, ha helt skal, skala och spräcka skalet. Men inget resultat på någon av dem. Är det så att jag helt enkelt inte kan odla eller finns det något bättre sätt att göra detta på?

/Aneth

Odla Svarar: 

Hej

Ja du, du verkar ju ha försökt med allt! Men frågan är kanske om fröna har varit mogna? Den frukt som säljs i affärerna har oftast inte fått mogna färdigt utan den tas när den ännu är grön och halvmogen, behandlas kemiskt och fraktas långa vägar i kylcontainrar och får sedan i bästa fall eftermogna hemma hos oss. Så fröna/kärnorna från sådana växter mår sällan särskilt bra, de har ju aldrig fått chansen att mogna i fred.

Skulle du ha möjlighet att få kärnor av frukter som fått solmogna i fred, som till exempel att kunna passa på att köpa mogen frukt på en semesterresa i sydligare nejder och sedan spara fröna, så kanske chansen vore bättre. Eller få citronkärnor från någon som har mogna citroner hängande i ett träd här hemma. Även vissa ekologiskt odlade frukter kan ha bättre frömaterial, så pröva även det.

Med vänlig hälsning Sylvia