Odla lökar i krukor

Gunilla

Jag tänkte - om det går - sätta tulpan/påskliljor/narcisser i olika krukor för att sätta ut dem till våren och därmed slippa vissna blad. Då tar jag bara bort krukorna och låter bladen vissna ned. Kanske man sedan till hösten kan göra om detta?

  • kan man odla dessa lökar och liknande i krukor?
  • hur vida/djupa är krukorna?
  • skall de ha vatten innan våren?
  • är det bättre att plantera i korgar och gräva ned?

Ja, det var mina undringar.

Vänliga Hälsningar Eva

Odla Svarar: 

Hej

Visst kan man odla lökar i krukor, bara man har någonstans att ha krukorna så att lökarna (eller krukorna) inte fryser sönder och där det inte står vatten i krukorna under vintern. Fast det är klart att det går ännu bättre att odla lökar i korgar som man gräver ner i rabatten. Jorden skyddar lökarna mot alltför mycket kyla och sedan kan man ta upp korgarna och låta lökarna vissna ner i en undanskymd plats, nergrävd i en jordhög eller dylikt för att sedan gräva ner dem i rabatten igen på hösten.

Tänk dock på att en del av tulpanerna inte kommer igen, så du kan också utnyttja detta så att du odlar sådana "engångssorter", gräver upp lökarna och gräver ner dem någon annanstans sedan, ifall-att-några-ändå-kommer-igen. Läs mer här: Lite om tulpaner

Det är klart att ju större krukan är desto mer skyddande jord den kan hysa. Så ta hellre ett par tre rejält stora krukor än en massa småkrukor, om du nu inte bor i zon 1(2) där det inte fryser så mycket. Så där 50x50 skulle gå bra, särskilt den typen av isolerplast.

Vattna under hösten om de verkar torra men inte så att det blir dyblött. Och använd porös, sandig, väldränerad jord.

Läs gärna mer här: Lasagneplantering

Med vänlig hälsning Sylvia