Odla kryddor i ampel inomhus?

Julia

Hej!

Jag har beställt fröer för att odla inomhus. Fröerna är till olika kryddväxter, plocksallad, rucola, pepparmynta samt körbärstomat "Tiny Tim" (har läst att samtliga ska fungera bra inomhus).

Jag har endast sol i övre delen av fönstret och funderar på att antingen sätta upp hyllor på en vägg som får sol på sig eller att odla i hängamplar vid fönstret (eller både och).

Jag har googlat en del och har hittat amplar som har en ytterdiameter på 14 cm. Räcker detta för kryddväxterna? Hur stor ampel behövs till Tiny Tim tror du? Och hur fungerar det egentligen med ampel - jag har läst att man helst ska vattna underifrån, går det när man har en ampel? Visst har man en innerkruka i ampeln?

Många frågor, men efter flera timmars letande efter information är jag nu hjälplöst förvirrad. Tacksam för svar!

Mvh, nybörjare

Odla Svarar: 

Hej!

14 cm diameter räcker till enstaka kryddväxter, men du behöver i så fall flera amplar om du ska odla alla dessa. De olika sallatssorterna kan du ev. så i samma ampel, det gör ju inget om de blandas. Mynta sprider sig, så den ska stå i ensam majestät. Tomaten ska du också ha ensam, men just Tiny Tim kan du ha flera plantor i en sådan här ampel.

Nu vet jag inte hur ampeln du tänkte dig ser ut, men är det en korgampel, så kan du fodra den med plast så att vattnet inte rinner igenom och plantera direkt. Men vattna då försiktigt, det ska inte stå vatten på botten! Visst kan man ha en innerkruka om man vill också. Du bör bara se till att ordna det så att inte vattnet rinner ner på fönsterbrädan.

Om du har en balkong, så kan du kanske skaffa en stor ampel som du planterar med olika sorters kryddväxter och hänger från taket. Jag bifogar bild på min kryddampel så kan du titta. Funkar dock inte inomhus om man inte tätar med plast så att den inte läcker!

Med vänlig hälsning Sylvia