Odla kaktus i miniformat

Morgan

Hej

Jag har ett litet udda intresse av saker i miniformat. Nu är jag sugen på att odla kaktus i miniformat. Jag undrar om min ide är dömd att misslyckas. Jag skulle nämligen vilja odla kaktus i minsta möjliga kruka, ca 2,5x2,5x2,5 cm. Jag undrar om det går att hålla en kaktus levande under lång tid i en så liten kruka?

Tips på kaktus att odla samt var jag köper dessa? Frön?

Alternativt annan mini-mini växt/blomma som klarar sig längden i minikruka.

MVH Morgan

Odla Svarar: 

Hej

Det är verkligen små krukor som du vill odla i, men du kan alltid pröva med just kaktusar och andra suckulenter. Problemet med en så liten kruka är ofta att den torkar ut väldigt snabbt, så en idé är att placera flera krukor tillsammans på ett fat med grov sand som du sedan håller lätt fuktig. Ibland behöver du också ge växterna kaktusnäring, men bara lite av det eftersom de helst inte ska växa så mycket. Plantera kaktusarna i en sandblandad kaktusjord.

I handeln finns kaktussorter som bildar många små kuddar eller bollar ihop, till exempel i vårtkaktussläktet, Mammillaria. En sådan kaktus kan du dela och få många små kaktusar att plantera. Dessa växer och bildar sidogrenar så småningom, men de håller sig ganska länge i passande storlek och sedan kan du dela igen. Förutom just kaktusar finns det också små suckulenta växter med liknade växtsätt och som också går att dela.

Du kan förstås också börja med att så kaktusfrön. Det brukar finnas kaktusfröblandningar att köpa i större trädgårdsbutiker där man säljer frön, fråga där. Alla frön bildar förstås inte små sorter utan en del kan bli ena riktiga jättar, men det ser du förstås så småningom och kan ge bort de som inte passar. Instruktioner för sådden brukar stå att läsa på fröpåsen.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia