Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 499 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla jordnötter

Hej

Vi skulle vilja odla lite jordnötter. Hur gör vi? Var kan vi köpa nötterna till odlingen?

Mvh Liza

Odla svarar:

Det går tyvärr inte att odla jordnötter kommersiellt i Sverige annat än i mycket liten skala i ett uppvärmt växthus eller dylikt. Men den är en rolig växt att pröva att odla i en kruka. Jordnötsplantan växer väldigt snabbt och behöver inte toppas, men om den blir för stor så hindrar inget att toppa den. Den tycker om att ha det varmt och ljust men inte i direkt solgass.

Du kan ha krukan ute i trädgården under den varmaste tiden på sommaren, men jordnöt är ju en tropisk växt som inte tål låga temperaturer. Glöm inte att in krukan igen innan det blir kallt på hösten.

Odla i en stor, vid kruka med mycket kalkhaltig jord och minst 30% grov sand i jorden. Torv är inte så bra här. Låt aldrig jordnötsplantan torka, speciellt inte under blomningen. Om blommorna blir befruktade växer de ner i jorden, där de bildar själva jordnötterna. Man får känna efter när det finns nötter stora nog att skördas.

Nötter = fröer finns allmänt där man säljer frukt och nötter - man köper sådana där oskalade jordnötter och skalar fram fröna och planterar dem. Men se till att de är färska! Är de gamla, gror de sämre eller inte alls.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2022 Odla.nu i Sverige AB