Odla jordgubbar i container

Göte Marjavaara

Hej! Tänkte odla jordgubbar i container (samlingsnamn för olika typer av behållare vill jag minnas?), t.ex kruka, ampel, plastlåda, etc.

Jordgubben har ytligt rotsystem(?) men hur stort jorddjup behöver den? Räcker 10 cm, eller 15 cm? Kan man ha sämre jord i botten, kanske sand, säg 5 cm? Tänkte mig fyrkantiga plastlådor, men hur stora ska de vara, 20 x 20, 30x30 eller 40x40 cm? Dräneringshål i botten?

Göte

Odla Svarar: 

Hej!

Ja, container är den engelska benämningen för olika typer av behållare som kan användas för odling, på svenska kan man kanske säga odlingskärl.

Jordgubbar har rötter som kanske sträcker sig till 20-30 cm om de får hållas, så välj inte alltför grunda behållare för detta. Ofta kan man säga att ju mer plats växten får, desto bättre växer den och blir mer lättskött också. I en liten odlingskärl torkar rötterna snabbt upp och du får vattna ofta. Näringen sköljs därmed ut med vattnet och du får också hålla på och gödsla oftare.

Så välj en pallkrage i två eller kanske t o m 3 våningar eller något i den stilen, så att du får plats med rejält med jord. Fodra pallkragen med byggplast och gör ett par avrinningshål i plasten i botten. Du kan ha ca 10 cm sand eller lecakulor underst.

Vill du ändå ha de fyrkantiga plastlådorna så välj den största, 40x40 men den rymmer ju inte lika mycket jord som en dubbel pallkrage gör. Och hål i botten är ett måste där också.

Med vänlig hälsning Sylvia