Odla jordärtskocka - råd

Susanne

Jag tänkte försöka mig på att odla jordärtskockor i Norrtälje. Hur många skockor får man ut av en knöl?

Ska det vara grodd på knölarna som jag gräver ned?

Hur många bör jag sätta för att det ska bli något?

Hälsningar Susanne

Odla Svarar: 

Hej

Du behöver inte förgro jordärtskockor, de växer ändå så det knakar när de väl kommer i jorden. Plantera dina jordärtskockor nu på våren när jorden reder sig, fast det hade varit ännu bättre att plantera på hösten. De kommer dock igång ganska sent på våren, men sedan går det undan.

Tänk dock på var du planterar dem, för sedan har du förmodligen jordärtskockor för resten av livet. Den sprider sig lätt med de minsta knölarna, det brukar alltid bli några knölar kvar i jorden, så sätt dem gärna på ett eget ställe.

Jordärtskockan är släkt med solros och det syns på blommorna om den hinner blomma hos dig. Jordärtskockan blommar mycket sent på hösten, sorten 'Bianca' är den som någorlunda säkert hinner blomma hos oss.

Det är också då på hösten som du börjar skörda jordärtskockorna, men du kan också skörda på våren. Det brukar bli många knölar av en sättknöl, så du behöver inte sätta så många, fast det kan ta några år innan det blir så mycket att du kan laga några större mängder eftersom jordärtskockan behöver etablera sig först. Lämna alltså alltid kvar några knölar i jorden, de är härdiga över vintern. Köp helst inte knölar från mataffären, det är inte säkert att de är härdiga i Sverige eller ens är friska. Utsäde brukar finnas i större trädgårdsbutikerna på våren och hösten.

Med vänlig hälsning Sylvia