Odla i PVC-växthus?

Susanne Johansson

Hejsan! Jag är ägare till 2 st sk. växthus i PVC och stålrör. Och eftersom jag inte hittat den optimala placeringen för ett "riktigt" växthus och inte heller har råd till ett just nu, så får dessa PVC-hus duga. Som jag har förstått det så blir gärna alldeles för varmt i ett sånt "hus" men kan jag använda de som ett "skyddat läge" för tex busktomater och andra grönsaker? Jag har tex frö till en gurka, F1 Zeina, som enligt påsen kan odlas i "hobbyväxthus, varma balkonger och uterum". På andra fröpåsar kan de stå "odlas på varmt utomhusläge eller i växthus". Ska jag kanske låta "PVC-husen" stå öppna dygnet runt den varmaste perioden? Eller blir det ändå för varmt? Och vad är för varmt? Och när ska jag börja förodla inomhus? Kan jag lita på grotiden som står på påsen? Och ska alla plantor avhärdas även om de inte ska ut på friland? Och vid vilken (natt)temperatur kan jag låta dem vara ute i "PVC-husen"? På fröpåsarna står det ju "utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över"........ Många frågor, jag vet, men i år vill jag lyckas bättre än förra året. Tack så jättemycket på förhand! MVH Susanne i Skåne

Odla Svarar: 

Hej,

du ska låta växthusen stå öppna den varmaste perioden och glöm inte att vattna, du behöver inte ställa dem i direkt söderläge utan de får gärna skuggas lite en viss tid på dygnet. Du ser på växterna när det är för varmt, de börjar hänga betydligt.

Du kan börja förodla tomat och chili nu, resten hade jag väntat med, gurka till exempel växer väldigt fort så den kan du vänta med. Ja du kan lita på det som står på påsen :) Alla växter måste avhärdas, även om de inte ska ut på friland utan ut i ditt växthus, akta för kalla nätter. Du får bära ut och in dina plantor under någon vecka eller två för att de ska vänja sig. Om det finns risk för frost ska de inte planteras ut, man får hålla koll på vädret och om det väntas en kallare natt kan du ta in krukorna just den natten :) Jag tycker att nattemperaturen borde vara minst 10 grader för tomat, gurka och chili innan de kan stå ute.

//Anna Theorin