Odla i krukor på altan

Anna

Hej

Jag har en jättestor altan nästan 2 meter över marken. Min dröm är att göra den till nästan en takträdgård med stora träd och växter i krukor som byggts så stora att de är fyllda med jord ända ner till marken. Hur ska jag göra för att jorden inte ska bli för urlakad?

Redan idag har jag stora krukor (inte i närheten av de i drömmen) men efter ett par år börjar växterna se lite tynande ut. Att tillföra endast mer näring känns inte tillräckligt, strukturen blir ju också allt mer endast stenmaterial trots bra jord att utgå ifrån. Krukorna är så stora att en vanlig omplantering inte riktigt är ett alternativ.

/Anna

Odla Svarar: 

Hej Anna

Det låter bra att du har börjat med proffsjord som har god struktur och väl sammansatt innehåll, i urnor med stor volym - men det hjälper tyvärr inte enbart med det. Du bör, för att bibehålla den fina växtbädden, årligen tillsätta ny jord med fin struktur. Ett riktmärke kan vara att du bör byta ungefär hälften av jorden mot ny. För att det ska vara möjligt kanske du får skära tillbaka rötterna (och plantan) något. Det brukar vara lämpligt att göra detta på våren.

Nu förstår jag att dina växter blivit så stora att de inte går att hantera så lätt och då får du kanske nöja dig med att enbart krafsa bort den gamla jorden som du kommer åt och blanda i så mycket ny jord som det går. Tillsätt sen mer ny jord under säsongen efterhand som växterna bryter ner jorden. Kombinera detta med att tillföra näring och vatten som vanligt.

Till slut kanske du får börja om med nya växter och jord för att få det riktigt prunkande igen. Det är ju trots allt så att det inte är perfekta förutsättningar för växterna på en balkong eller altan, så kanske har du lyckats väldigt bra redan som det är idag och ska känna dig nöjd.

Hälsningar från Karin