Odla i kruka - frysrisk

Marie

Hej

För en tid sedan hade ni en special om att odla i kruka, men jag saknade svar på den fråga jag alltid ställer mig, så nu hoppas jag att du skall kunna svara istället.

Jag undrar vad som gäller med isolering i en kruka. Jag skulle vilja odla vinrankor och kaprifol i kruka (olika krukor förstås), men blev avrådd för att det kommer att frysa. Är det alltid så? Hur stor behöver krukan vara för att det skall fungera? Hjälper det om jag isolerar den (den kommer ju att frysa ändå)?

Jag bor i zon 4 och har inget svalt, frostfritt utrymme att förvara dem på under vintern, utan det är ute i kylan eller inne i värmen som gäller.

Med vänliga hälsningar Marie

Odla Svarar: 

Hej

Det här med att odla i kruka är ibland vanskligt att svara på. Det beror på många faktorer som vad man odlar, det vill säga, om växten är rejält härdig där man bor och hur krukan förvaras under vintern och dessutom vilket material krukan är av. Välj alltså helst sorter som tål 1-2 zoner extra än där du bor.

Jag rekommenderar alltid att använda krukor av EPP om växterna ska förvaras utomhus i sina krukor. EPP som står för expanderad polypropen är ett praktiskt och användbart material som har låg vikt och hög stöttålighet. Materialet används även i våra cykelhjälmar. Krukor gjorda av EPP isolerar och skyddar växtens rötter mot både kyla och värme då materialet binder mycket luft. Det finns flera olika tillverkare numera av krukor av EPP, till exempel Botana och Lindesbergskrukan.

Dessutom kan du lägga rejält med torra, sjukdomsfria löv på krukjorden och sedan svepa in hela krukan i juteväv så att även växtens övre delar skyddas mot kyla. Baxa sedan krukan mot en "varm" vägg och hoppas att växten klarar sig.

Många sorter av så kallade staketdruvor klarar till och med zon 5 och det gör också till exempel vildkaprifolen, så gör gärna ett försök!

Med vänlig hälsning Sylvia