Odla i kruka

Ny stadsodlare!

Hej! Jag börjar så smått planera för vårens och sommarens odlingar. Har bara en balkong så det är odling i krukor, baljor och balkonglådor som gäller. När jag granskar fröpåsarna för t.ex. aster, akleja men också t.ex. oregano och gräslök står det att man ska sätta fröna/de förodlade plantorna med ca 20-30 cm mellanrum. Det blir inte många plantor ens i en 100 cm blomlåda! Gäller dessa "regler" även vid krukodling eller ska man tänka annorlunda då? En annan fråga kopplat till detta: av ett frö, blir det en blomma eller flera? Ett gräslöksstrå eller en hel stor tuva? Mvh

Odla Svarar: 

Hej,

vad roligt att du ska börja odla! När man pratar om ätbara växter i kruka är det viktigt att förs reda ut vilka växter som är perenna, alltså fleråriga, och vilka som är ettåriga. De perenna växterna såsom oregano, akleja osv kräver en större kruka än de ettåriga. De kräver också större avstånd till varandra. Ta till exempel en Akleja, den får en pålrot på ca 40 cm vilket gör att du inte kan odla den i en vanlig blomlåda då jordmånen är för liten. I en blomlåda kan du däremot odla, sallat, persilja och rädisor utan problem. Då kan man sätta dem tätare. Ju tätare du sätter desto mer vatten, bättre jord och gödning behöver växterna.

Alltså, ju större växten är ju större kruka behövs, inga perenna växter klarar sig i en blomlåda då det är alldeles för lite jord. Jag odlade squash i kruka förra året, en squashplanta i en kruka på 10 L jord. Och det var för lite. Jag fick flytta över till en kruka med 20 L jord.  Så tänk på vilka växter du sätter noga så du inte blir besviken, mangold är en utmärkt växt att odla i kruka.

När vi kommer till fröerna så är det lite olika beroeende på vilken växt såklart, gräslök/persilja hade jag inte ens sått utan köpt färdiga plantor då jag tycker det är svårt att få dem bra från frö. Men om man tänker Basilika, ett basilkafrö blir en basilikastjälk, därav sätter man flera frön ihop så det blir en tuva :) Medans ett frö från rädisa blir en rädisa :) Läs på påsen till fröerna vad som gäller just för din växt. Sen kan du gå in på min nya artikel här, där står lite om hur man odlar grönsaker i kruka! :D Lycka till!

//Anna Theorin