Odla i konservburkar?

Ida-Maria

Hej

Förra året odlade jag kryddor i konservburkar vilket både var praktiskt och fint. Dock hade jag en gnagande känsla av att det inte var hälsosamt på grund av eventuella avlagringar eller dylikt.

Nu gror årets första sådder och jag börjar fundera på om även dessa små liv så småningom ska få samma destination. Jag har försökt söka mig till ett svar men hittar bara spekulationer. Därför hoppas jag att ni kan hjälpa mig på traven - är det okej att odla ätbara växter i konservburkar?

Tack!

/Ida-Maria

Odla Svarar: 

Hej

Jag känner inte till någon undersökning på vetenskaplig basis om huruvida det fälls någonting ur konservburkarna, fast har det funnits matvaror i konservburkarna så borde de ju vara säkra, annars hade de sannolikt inte fått användas till mat.

Konservburkar är vanligen inte gjorda av aluminium utan av bleckplåt som ofta är plastbehandlad inuti, förutom då svenska öl- och läskburkar, som teoretiskt, efter många år, kan oxidera i en starkt basisk miljö. Dessutom är jorden inte basisk utan vanligen neutral eller, vid torvjord, lätt sur.

Jag tycker alltså att du gott kan odla i stora konservburkar som du till exempel kan få från pizzerior. En sådan odling brukar ju bara vara över en sommar och på den tiden hinner det inte hända så mycket. Du kan fodra burken med en plastpåse av livsmedelkvalitet om du ändå tvekar. Gör hål i botten av både påsen och burken. Jag har sett tomater, chili med mera odlas i konservburkar i Sydeuropa i alla år, så det är säkert helt ok att göra så.

Med vänlig hälsning Sylvia